Image
14 Haziran, 2023

Vegan Kedi ve Köpek Mamaları Güvenilir Mi?

ABD ve Avrupa’da üst düzey kurumlar ve uzman veteriner hekimler tarafından onaylanan vegan kedi ve köpek mamaları evcil hayvan diyetlerinin diğer beslenme türlerine alternatif olarak ortaya çıkmakla beraber dünyanın birçok ülkesinde 20 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır. Vegan mamaların içerdiği besin değerleri, hayvanlar üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. [1] 

Peki ya vegan mama nedir ve evcil hayvanlarımız için faydaları nelerdir?

Vegan Kedi ve Köpek Maması Nedir?

Vegan kedi ve köpek maması, hayvanlardan elde edilen herhangi bir bileşen içermeyen, tamamen bitkisel bazlı bir kedi veya köpek mamasıdır. Vegan kedi ve köpek maması, genellikle soya proteini, buğday gluteni, mercimek proteini, bezelye proteini ve patates gibi bitkisel protein kaynakları içerir. Ayrıca, bitkisel yağlar, tahıllar, sebzeler, meyveler ve vitamin ve mineraller gibi diğer besinler de içerebilir.

Vegan Kedi ve Köpek Maması Güvenilir Ürünler Midir?

Kedi veya köpekler ne kadar etçil hayvanlar olsa da yapılan birçok araştırma, vegan kedi ve köpek mamasının oldukça yararlı olduğunu gözler önüne sermiştir.

  • 15 Köpeğin Prospektif Analizi [2]

Yapılan bir çalışmada uzmanlar, daha önce et bazlı mamalarla beslendikten sonra bir yıl boyunca vegan diyetleriyle beslenen 15 köpek üzerinde bir çalışma yapmıştır. Bu 15 köpeğin tam kan sayımı (CBC), kan kimyası, kardiyak biyobelirteçler, plazma amino asitleri ve serum vitamin konsantrasyonları dahil olmak üzere 0, 6 ve 12. ayda klinik, hematolojik (kan hücreleri vb.) ve beslenme parametrelerini değerlendirmiştir. Tüm köpeklerin çalışma sürecinde gayet sağlıklı olduğu ve hatta aşırı kilolu veya obez olan üç köpeğin sağlıklı kilosuna indiği görülmüştür. Kan sonuçları, beslenme şeklinin tüm temel amino asitleri sağladığını ve birkaç besin maddesi için kan seviyelerinin arttığını ortaya koymuştur.

  • 1,189 Bekçi Köpeği Hakkındaki İlginç Araştırma [3]

Uzmanlar, 3 yıl boyunca 357’sinin yalnızca vegan mamalarla beslendiği toplamda 1.189 bekçi köpeği üzerinde ilginç bir araştırma yapmıştır. Yapılan çalışmaya göre, vegan mamalarla beslenen köpeklerin sağlığının diğer köpeklere göre çok daha iyi olduğu ve oküler, gastrointestinal ve hepatik (karaciğer) rahatsızlıklardan muzdarip olma olasılıklarının düştüğünü ortaya koymuştur. Aynı zamanda tamamen vegan mamalarla beslenen köpeklerin ömrünün 1,5 yıl daha uzun olduğu bildirilmiştir.

  • 100 Köpek Üzerinde Yapılan Araştırma [4]

Uzmanlar, Birleşik Krallık’taki 100 köpek üzerinde ilginç bir çalışma yaptı. Bir süre boyunca sadece vegan mamayla beslenen köpeklerin aktivite, dışkı kıvamı, dışkılama sıklığı, gaz çıkarma sıklığı, gaz antisosyal kokusu, kürk parlaklığı gibi özelliklerinde iyileşmeler olduğu görüldü.

Vegan Kedi ve Köpek Mamalarında Hangi Ürünler Kullanılır?

Vegan kedi ve köpek mamalarında genellikle hayvansal kaynaklı ürünler yerine bitkisel kaynaklı bileşenler kullanılır:

  • Bitkisel proteinler: Soya proteini, bezelye proteini, buğday gluteni, patates proteini, mercimek proteini gibi bitkisel protein kaynakları.
  • Tahıllar: Buğday, mısır, arpa, yulaf, pirinç ve kinoa gibi tahıllar.
  • Sebzeler: Havuç, ıspanak, karnabahar, brokoli, tatlı patates gibi sebzeler.
  • Meyveler: Elma, muz, yaban mersini, ahududu gibi meyveler.
  • Bitkisel yağlar: Ayçiçek yağı, keten tohumu yağı, kanola yağı gibi bitkisel yağlar.
  • Vitamin ve mineraller: Bitkilerden elde edilen çeşitli vitamin ve mineral kaynakları.

Neden Vegan Kedi ve Köpek Maması Tercih Etmelisiniz?

Peki neden vegan kedi ve köpek maması tercih etmelisiniz? Çünkü etik veganlık aynı zamanda evcil hayvanlarını da vegan beslemekten geçer ve yapılan araştırmalar vegan kedi ve köpek mamalarının birçok faydası olduğunu ortaya koymuştur:

  • Sindirim kolaylığı: Bazı hayvanlar, hayvansal ürünleri sindirmekte zorluk çekebilirler. Bu durumda, vegan kedi ve köpek maması, daha kolay sindirilebilen bitkisel proteinler içerir ve hayvanların sindirim sorunlarını azaltır.
  • Alerji tedavisi: Hayvansal ürünlere alerjisi olan veya intoleransı olan hayvanlarda, vegan mama alerjik semptomlarının kontrol edilmesine yardımcı olabilir.

Peki ya hepsi bu kadar mı? Elbette değil! Gelin, vegan mama kullanmanın diğer faydalarına bir göz atalım:

  • Hayvan dostu: Vegan kedi ve köpek maması, hayvanlar üzerinde test edilmez ve hayvansal ürünler içermez. Bu nedenle, hayvanlara yapılan zulme katkıda bulunmamak için vegan maması tercih eden hayvan sahipleri, vicdanları rahatlayabilirler.
  • Özel formül: Vegan mamalar, kediler ve köpekler için özel olarak üretilebilir. Bu mamalar, bir evcil hayvanın günlük olarak almaları gereken tüm besinleri içerir.
  • GDO, gıda boyası, koruyucu veya kimyasal bileşenler içermez.
  • Kaliteli bitkisel içeriği sayesinde vegan mamalar tüy ve deri sağlığını korumada oldukça başarılıdır.
  • Vegan kedi mamalarında yeterli miktarda Taurin bulunur.

Evcil hayvanların yaşam kalitesini ve gezegenin sürdürülebilirliğini farklı bir şekilde harmanlayan VegPet, patili dostlarınız için %100 bitki bazlı mamaları satışa sunarak evcil hayvanlarınızı sağlıklı çözümlerle buluşturuyor. Sizler de %100 bitki ürünlerimiz sayesinde can dostlarınıza farklı bir beslenme alışkanlığı kazandırabilirsiniz!

Referanslar

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5035952/

[2] https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2023.02.18.525405v1

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0034528822001345?via%3Dihub

[4] https://www.fortunejournals.com/articles/reported-health-benefits-of-a-vegan-dog-food-ndash-a-likert-scaletype-survey-of-100-guardians.html

Son Blog Yazıları

  • Ben Veganım: Evcil Dostum da Vegan Beslenebilir Mi?
    2 Şubat, 2024
    Köksal Fındık

    Ben Veganım: Evcil Dostum da Vegan Beslenebilir Mi?

    "Vegan değerlerimi yaşamak istiyorum, ancak aynı zamanda patili dostuma karşı bir sorumluluğum var ve ona mümkün olan en iyi beslenmeyi sağlamak istiyorum." Bu, vegan yaşam tarzını benimsemiş pek çok kişinin karşılaştığı bir ikilem. Evcil hayvanlarımızı ailemi...

  • Köpekler için Bitkisel Beslenmenin 6 Avantajı
    18 Ocak, 2024
    Köksal Fındık

    Köpekler için Bitkisel Beslenmenin 6 Avantajı

    Evcil hayvan sahipleri olarak, köpeklerimizin en iyi bakımı almasını isteriz. Son zamanlarda dikkat çeken bir seçenek olan bitkisel köpek maması, dostlarımızın sağlığı için neden bu kadar iyi bir tercih olabilir? İşte vegan/vejetaryen köpek mamasının altı avan...

  • Veganuary Nedir?
    8 Ocak, 2024
    Köksal Fındık

    Veganuary Nedir?

    Veganuary, insanları Ocak ayında vegan bir diyeti denemeye ve desteklemeye teşvik eden uluslararası bir kampanyadır. 2014 yılında başlatılan bu hareket, dünya genelinde milyonlarca insanı etkilemiş ve birçok kişinin hayat tarzında kalıcı değişiklikler yapmasın...