Image
11 Haziran, 2023

Vegan Kedi Mamasının Faydaları Nelerdir?

Vegan kedi mamasının faydaları oldukça fazladır. Bu sebeple çoğu evcil kedi sahibi, kedisi için vegan mama düşünebilmektedir. Eğer kediniz henüz vegan değilse ve vegan olmasını uygun görüyorsanız; çok dikkatli olmalı ve doğru adımlar atmalısınız. Kediler çok hassas hayvanlardır ve kötü muamele gördüklerinde kolayca öfkelenirler ve daha sonra izolasyon davranışları sergilerler. Geçiş kademeli olarak gerçekleştiği ve sentezlenmiş bir taurin kaynağı beslenmeye eşlik ettiği sürece, kedilerin bitki kaynaklı proteinleri sindiremediklerini gösteren hiçbir gerçek yoktur. Şimdi, vegan mamaların kedilere faydalarından söz edelim.

Vegan Kedi Mamasının Faydaları

Köpekler gibi, kediler de esasen etobur olarak kabul edilir, ancak bu onların vegan beslenmesini engellemez. Herhangi bir vegan mamanın kaliteli olması ve kedinin organizması için dengeli protein ve minerallere sahip olması gerekir. Bu nedenle vegan mama alırken marka çok önemli bir husustur. İyi bir vegan kedi maması markası tercih ederek, evcil dostunuzun çok daha sağlıklı beslenmesini mümkün hale getirebilirsiniz.

Etçil bir kediyi vegan beslenmeye ikna etmenin en iyi yolu; yalnızca dengeli bir beslenme sunmak değil, aynı zamanda hayvanın zevkleri hakkında dikkatli olmak ve derinlemesine bilgi sahibi olmaktır. Bu sayede süreç en iyi şekilde tamamlanacak ve kediniz sağlıklı beslenmeye başlayabilecektir. Peki, vegan kedi mamasının faydaları nedir?

Vegan beslenmeye geçişten sonra kedilerin yaşam kaliteleri artar. Osteoartrit gibi enflamatuar problemler hafifler. Çünkü toksik katkı maddeleri içermeyen bir bitki bazlı kedi maması iltihaplanmayı önler ve ağrının kontrol altına alınmasını sağlar. Ayrıca lösemi, immün yetmezlik, kalisivirüs vb. gibi bağışıklık sisteminin önemli rol oynadığı hastalıkların kontrolünde de vegan mamalar kullanılır.

En yüksek alerjenik indekse sahip olan mamalar; süt, yumurta veya et proteinleri (balık, tavuk ve sığır eti) gibi hayvansal kaynaklı ürünlerdir ve bundan dolayı bir hayvanın bir sebze kaynaklı gıdaya alerjisi olma olasılığı daha düşüktür. Bunlar haricinde vegan kedi mamasının faydaları da vardır. Bu hususta öne çıkanlar:

Aşırı Kilo Alma Önlenir

Artık kedilerin daha fazla kilolu hale geldiği biliniyor. Aşırı kilo ise kedilerin çeşitli sağlık problemleri yaşamalarına neden olabilir. Kedilerin normal mamalarla aşırı kilo almaları kaçınılmaz bir durumdur. Çünkü mamanın bileşimi buna yol açabilmektedir. Geleneksel kedi maması her zaman optimal değildir.

Standart kedi maması formüllerinin içerdiği şey, genellikle mikotoksinler, antibiyotikler veya hormonlar gibi bazı istenmeyen maddeleri de barındıran en ucuz ettir. Çoğu durumda bunlar, aynı zamanda mezbaha atığıdır. Bu sebeple standart kedi mamasında kas eti ve yağına ek olarak kemik, kabuk, kıl, tüy, pençe, deri ve kalp, karaciğer, dalak vb. iç organlar bulunur. Bu katliam yan ürünleri, kedilerin vahşi doğada asla yemeyeceği hayvanlardan elde edilir. En azından evcil bir kedinin bir ineği nasıl avladığını hayal etmek zor…

Vegan kedi mamasının faydaları bu aşamada devreye girer. Tamamen bitki bazlı bileşenler içeren vegan kedi mamalarında, kedilerin sağlığını riske atacak maddeler bulunmaz. Bu yüzden de kedinin aşırı kilo almasını önler. Böylece hayvanın genel sağlığını desteklemiş olur.

Doğaya ve Diğer Hayvanlara Katkı

Tüm et bazlı kedi ve köpek mamaları, et üretiminin toprak, su, fosil yakıt, fosfat ve pestisit kullanımı açısından çevresel etkisinin %25-30'unu oluşturmaktadır. Yani kedi ve köpek maması için her gün kaç hayvanın öldüğünü tahmin edebilirsiniz. Ve vegan kedi mamaları ile hayvancılıkta çok sayıda hayvanın hayatı kurtulmaktadır.

Veganların kedileri sevip aynı zamanda inekleri, balıkları, tavukları yaşam hakkından mahrum bırakmalarının hiçbir anlamı yok. Bu nedenle vegan kedi mamaları ile kedinizi besleyerek, çevre ve hayvanlara saygılı bir hareket sergilemiş olursunuz.

Tüy ve Deri Sağlığı Teşvik Edilir

Vegan kedi mamasının faydaları arasında bir diğeri de tüy ve deri sağlığının teşvik edilmesidir. Çünkü vegan mamalar dengeli bir beslenme şekli sunar. Bütün besin bileşenlerini yapısında dengeli bir şekilde barındıran bu mamalar, kedinizin çok daha sağlıklı tüy ve deriye kavuşmasına olanak tanır.

Dengeli Beslenme

Vegan kedi mamaları, kedinizin tam ve dengeli şekilde beslenmesine izin verir. Örneğin, bir İtalyan markası olan Ami kedi mamaları, kedilerin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini dengeli oranda içerir.

Ami kuru kedi mamaları tipik bir bileşime sahiptir: %33.0 ham protein, %14.0 ham yağ, %3.5 ham lif, %5.9 ham kül, %8.0 nem içeriği. Bu mamaların içeriği tamamen mısır, mısır glüteni, mısır yağı, pirinç, bezelye proteini, bezelye lifi, bira mayası, dikalsiyum fosfat, keten tohumu, hidrolize bitkisel protein, patates proteini, sodyum klorür, kalsiyum karbonat ve kanola yağıdır. Tüm bunlardan dolayı kediler için dengeli beslenmeyi destekler.

Son Blog Yazıları

  • Ben Veganım: Evcil Dostum da Vegan Beslenebilir Mi?
    2 Şubat, 2024
    Köksal Fındık

    Ben Veganım: Evcil Dostum da Vegan Beslenebilir Mi?

    "Vegan değerlerimi yaşamak istiyorum, ancak aynı zamanda patili dostuma karşı bir sorumluluğum var ve ona mümkün olan en iyi beslenmeyi sağlamak istiyorum." Bu, vegan yaşam tarzını benimsemiş pek çok kişinin karşılaştığı bir ikilem. Evcil hayvanlarımızı ailemi...

  • Köpekler için Bitkisel Beslenmenin 6 Avantajı
    18 Ocak, 2024
    Köksal Fındık

    Köpekler için Bitkisel Beslenmenin 6 Avantajı

    Evcil hayvan sahipleri olarak, köpeklerimizin en iyi bakımı almasını isteriz. Son zamanlarda dikkat çeken bir seçenek olan bitkisel köpek maması, dostlarımızın sağlığı için neden bu kadar iyi bir tercih olabilir? İşte vegan/vejetaryen köpek mamasının altı avan...

  • Veganuary Nedir?
    8 Ocak, 2024
    Köksal Fındık

    Veganuary Nedir?

    Veganuary, insanları Ocak ayında vegan bir diyeti denemeye ve desteklemeye teşvik eden uluslararası bir kampanyadır. 2014 yılında başlatılan bu hareket, dünya genelinde milyonlarca insanı etkilemiş ve birçok kişinin hayat tarzında kalıcı değişiklikler yapmasın...