Image
16 Haziran, 2023

Toksik Ürünlerin Evcil Hayvanlara Zararları Nelerdir?

Toksik ürünlerin evcil hayvanlara zararları bulunmaktadır. Salisilatlar, benzofenonlar, çinko oksit, parfümler ve parabenler gibi bileşikler insanlar tarafından sıklıkla kullanılır. Ancak bu tür maddelerin evcil hayvanlar ile temas etmesi, bazı problemlere yol açar. Bu sebeple de evcil hayvan ürünlerinde doğal olan malzemelere yönelmek en doğrusu olacaktır.

Toksik Ürünlerin Evcil Hayvanlara Zararları

İnsanların ve evcil hayvanların deri yapıları birçok anatomik ve işlevsel benzerlik içerir. Fakat bizimkiyle evcil hayvanların derisi arasında temel farklılıklar bulunur. Bu yüzden insanlar için üretilen şampuanlar, güneş kremleri ya da nemlendirici kremler evcil hayvanlarda kullanılmamalıdır. Aynı şekilde toksik madde içeren evcil hayvan ürünlerinden de uzak durulmalıdır. Bu temel nedeni ise evcil hayvanların PH seviyesi diyebiliriz. Köpek ve kedilerde asitlik ve alkalinite faktörü nötre yakındır. Yani PH 7’dir. İnsanlarda ise PH derecesi 5.5’tir. Kısacası çok asidiktir.

Sebeplerden bir diğeri de insan dermokozmetiğinde kullanılan ürünlerin hayvanlara uygulandığında onların derilerinde ciddi değişikliklere yol açabilecek bileşikler barındırmasıdır. Bundan dolayı insanlar için kullanılan bazı toksik ürünlerin evcil hayvanlara zararları vardır. Evcil hayvanlar için toksik olabilen bazı ürünlerin tercih edilmesi, ciddi sonuçlara yol açabilir. Toksik ürünlerin evcil hayvanlara zararları ise şu şekilde açıklanabilir:

Kokudan Rahatsızlık

Parfümler, son derece alerjik bileşikler olmalarının yanı sıra evcil hayvanları kokularıyla da rahatsız ederler. Çünkü bizler için güzel kokulu olan şeyler, yüksek koku alma kapasiteleri göz önünde bulundurulduğunda evcil hayvanlar için çok can sıkıcı olabilir. Evcil hayvanların koku alma duyuları, günlük yaşamlarında önem arz eder. Kokular, niyetleri belirlemelerine ve hatta olası tehlikeleri fark etmelerine yardımcı olur. Kişisel kokudaki bir değişiklik onları rahatsız edebilir. Evcil hayvanların tüyleri için kokulu ürünler kullanmamak önemlidir.

Bakteriyel Flora Dengesizliği

Parabenler, kozmetik ve gıda alanında sıklıkla kullanılan koruyuculardır. Bunlar evcil hayvanlar için toksik kabul edilir ve bu tür toksik ürünlerin evcil hayvanlara zararları bulunur. Parabenler, evcil hayvanlardaki iyi bakteriler ile etkileşime geçer ve evcil hayvanın cildinin kızarmasına, iltihaplanmasına, kaşıntı ve kuruluğa yol açar. Parabenlere maruz kalan kedi ve köpeklerde alerji sorunu ortaya çıkabilir.

Salisilat Zehirlenmesi

Toksik ürünlerin evcil hayvanlara zararları arasında bir diğeri de salisilat zehirlenmesidir. Genellikle güneşten korunmak için kullanılan bazı ürünlerde salisilat bulunur. Bu bileşen özellikle de kedilere çok zararlı olabilir. Kediler bu bileşeni hızlı bir şekilde metabolize edemezler. Tüketimi ve kullanımı toksisite belirtileri ile ilişkilendirilmektedir. Kedilerin salisilat barındıran ürünlerden yutmaları depresyon, kusma ve zehirlenmeye sebebiyet verebilir. Aynı şey köpekler için de geçerlidir.

Endokrin Problemleri

Benzofenonlar, insanlar için güneş kremlerinin formülasyonunda en yaygın kullanılan maddelerden biridir. Bununla beraber benzofenonların hayvanlarda önemli endokrin etkileşimler ve hatta şiddetli mutajenik değişiklikler meydana getirdiğini gösteren deneysel çalışmalar vardır. Küçük bir bileşik olan benzofenon, hayvanların kan dolaşımına karışabilir ve evcil hayvanlarda sistemik problemlere neden olabilir.

Gastrointestinal Bozukluklar

Gastrointestinal bozukluklar da toksik ürünlerin evcil hayvanlara zararları arasındadır. Çinko oksit, nemlendirici ve iyileştirici kremlerin formülasyonunda yer alan bileşenlerden bir diğeridir. Bu madde köpeklerin bağırsak ve sindirim sistemine ciddi zararlar verebilir. Çinko oksit maddesi potansiyel olarak toksik bir elementtir. Özellikle evcil hayvan onu yalama eğilimindeyse; yutulması halinde, alınan doza bağlı şekilde daha ciddi semptomların yanı sıra gastrointestinal problemlere de sebep olabilir.

Son Blog Yazıları

  • Ben Veganım: Evcil Dostum da Vegan Beslenebilir Mi?
    2 Şubat, 2024
    Köksal Fındık

    Ben Veganım: Evcil Dostum da Vegan Beslenebilir Mi?

    "Vegan değerlerimi yaşamak istiyorum, ancak aynı zamanda patili dostuma karşı bir sorumluluğum var ve ona mümkün olan en iyi beslenmeyi sağlamak istiyorum." Bu, vegan yaşam tarzını benimsemiş pek çok kişinin karşılaştığı bir ikilem. Evcil hayvanlarımızı ailemi...

  • Köpekler için Bitkisel Beslenmenin 6 Avantajı
    18 Ocak, 2024
    Köksal Fındık

    Köpekler için Bitkisel Beslenmenin 6 Avantajı

    Evcil hayvan sahipleri olarak, köpeklerimizin en iyi bakımı almasını isteriz. Son zamanlarda dikkat çeken bir seçenek olan bitkisel köpek maması, dostlarımızın sağlığı için neden bu kadar iyi bir tercih olabilir? İşte vegan/vejetaryen köpek mamasının altı avan...

  • Veganuary Nedir?
    8 Ocak, 2024
    Köksal Fındık

    Veganuary Nedir?

    Veganuary, insanları Ocak ayında vegan bir diyeti denemeye ve desteklemeye teşvik eden uluslararası bir kampanyadır. 2014 yılında başlatılan bu hareket, dünya genelinde milyonlarca insanı etkilemiş ve birçok kişinin hayat tarzında kalıcı değişiklikler yapmasın...