Image
20 Eylül, 2023

Kediler ve Köpekler Vegan Olamazlar Ama Bitkisel Beslenebilirler

Kediler ve köpeklerin vegan olamayacağı konusunda bireylerin, veteriner hekimlerin ve hayvan hakları savunucularının fikirlerine son zamanlarda çok sık rastlamaktayız. Evet bu konuda hem fikiriz, onlar vegan olamazlar ve amacımız onları vegan yapmak değildir.

Öncelikle bu noktada  “Veganlık nedir?” sorusunu sorarak konuya giriş yapmamız gerekiyor. TVD (Türkiye Vegan Derneği) veganlığı şu şekilde tanımlıyor;

Veganlık nedir?

“Hayvanların gıda, giyim ya da başka amaçlarla maruz bırakıldıkları sömürü ve zulmün her türlüsünden (uygulanabilir olan en mümkün mertebede) kaçınan ve buna ek olarak insanların, hayvanların ve çevrenin yararına, hayvan içermeyen alternatiflerin geliştirilmesini ve kullanımını destekleyen felsefe ve yaşam biçimidir. Beslenme söz konusu olduğunda, hayvanlardan tamamen veya kısmi olarak elde edilen ürünlerin reddedilmesini ifade eder.” 

Yukarıdaki ifadeye dayanarak veganlık tanımını ele aldığımızda, bu yaşam biçiminin sadece insanlar için geçerli olabileceğini anlamaktayız ve hayvanların vegan olamayacağı kanaatine varmaktayız.

Kediler ve Köpekler Bitkisel Beslenebilirler

Kediler ve köpeklerin bitkisel beslenmesi, gelişen teknoloji ve bilim ile günümüz şartlarında oldukça mümkündür. Tüm canlılarda olduğu gibi kedi ve köpekler de yiyeceklere değil, yiyeceklerin içerisinde bulunan besin öğelerine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle hiç bir canlıya zarar vermeden evcil dostlarımızı beslememiz için bitkisel alternatifler vardır.

Dünyada, hayvan beslenme uzmanları tarafından özel olarak formüle edilmiş, besinsel olarak hayvanın günlük ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılayan bitkisel kedi ve köpek mamaları bulunmaktadır. Hayvan yemi ve evcil hayvan gıdalarının kalitesi ve güvenliği için standartlar belirleyen AAFCO (Amerikan Yem Kontrol Yetkilileri Derneği) ve FEDIAF (Avrupa Kedi Köpek Maması Üreticiler Federasyonu) gibi kuruluşların belirlediği limitler doğrultusunda hazırlanan bu bitkisel mamalar son derece sağlıklı ve güvenilirdir.

Yeni Çalışma, Kedilerin Bitki Bazlı Diyetle Daha Sağlıklı Olduğunu Gösteriyor

PLOS One'da yayınlanan profesör Andrew Knight liderliğinde yürütülen 13 Eylül 2023 tarihli bir çalışma, 1369 kedi refakatçisinin katıldığı çalışmayla kedilerin beslenme seçimlerine ve genel sağlığına ışık tuttu. [1]

Katılımcılar arasında 1178 kedi geleneksel et bazlı diyetlerle, 64'ü çiğ et diyetiyle, 127 kedi ise vegan diyetiyle beslendi. Bu çeşitli grup, çeşitli beslenme tercihleri ​​genelinde kedi sağlığının kapsamlı bir değerlendirmesine olanak sağladı.

Önemli bulgular

Çalışma, kedi sağlığının yedi temel göstergesini, veteriner ziyaretlerinin sıklığı, ilaç kullanımı ve özel reçeteli ("terapötik") diyetlere geçiş gibi çevreleyen faktörleri inceledi. Bu araştırma sonucunda vegan beslenen kediler arasında umut verici eğilimler ortaya çıktı.

Veteriner Ziyaretlerinin Azaltılması

Bitkisel beslenen kediler genellikle daha az veteriner ziyaretine ihtiyaç duyuyordu, bu da genel sağlık açısından potansiyel bir avantaja işaret ediyordu.

İlaç Trendleri

Çalışma, bitkisel beslenen kediler arasında ilaçlara olan bağımlılığın azaldığını ortaya çıkardı ve onların daha sağlıklı bir yaşam tarzına yönelik potansiyellerini vurguladı.

Reçeteli Diyetler

Bitkisel mamalarla beslenen kedilerin özel reçeteli diyetlere geçiş yapma olasılıkları daha düşüktü; bu da beslenmeyle ilgili sağlık sorunlarının daha az görüldüğünü gösteriyor.

Kediler Olumlu Sonuçlar Sergiledi

Gözlemleyebildiğimiz gibi bitki bazlı beslenen kediler çeşitli sağlık göstergelerinde olumlu sonuçlar sergiledi. Vegan diyetindeki kediler daha az veteriner ziyaretine ihtiyaç duyma eğilimindeydi, ilaçlara daha az bağımlılık yaşadılar ve özel reçeteli diyetlere geçiş yapma olasılıkları daha düşüktü. Bu bulgular, kediler için bitkisel beslenmenin gerçekten de sağlam bir sağlığa giden yol sunabileceğini gösteriyor.

Çalışmanın özetinde belirtilen bir notta şu ifadelere yer verildi: "Genel olarak bu sonuçlar göz önüne alındığında, bitki bazlı diyetlerle beslenen kediler, et bazlı diyetlerle beslenen kedilere göre daha sağlıklı olma eğilimindeydi. Bu eğilim açık ve tutarlıydı. Bu sonuçlar büyük ölçüde önceki benzer çalışmalarla aynı fikirde."

Köpeklerle İlgili Beslenme ve Sağlık Çalışması

2023 yılında yayınlanan bir başka çalışma da bitki temelli beslenen köpeklerle ilgili olarak aynı sonuçları yinelemiştir: 12 aylık bir süre boyunca, %100 bitki bazlı beslenen köpekler (daha önce etle beslenen) sağlıklarını korumuştur. [2]

Üç ayda bir yapılan fiziksel muayenelerde ve aylık müşteri anketlerinde elde edilen bulgular, on iki ay boyunca ticari olarak bitki bazlı mama ile beslenen tüm köpeklerin klinik olarak sağlıklı kaldığını doğrulamıştır.

Sonuç: Kedi ve Köpekler Eksiksiz Bir Mama İle Bitkisel Beslenebilirler

Kedi ve köpekler için bitki temelli diyetler konusundaki tartışmalar devam ederken, bu çığır açan çalışmalar evcil hayvan beslenmesi anlayışımızda yeni bir sayfa açıyor. Dikkatle hazırlanmış bitki bazlı diyetlerin, tüylü dostlarımıza ihtiyaç duydukları beslenmeyi sunarken, sağlıklarını ve refahlarını potansiyel olarak iyileştirme potansiyelini vurgulamaktadır.

KAYNAKLAR

1. Knight, A., Bauer, A., & Brown, H. (2023, September 13). Vegan versus meat-based cat food: Guardian-reported health outcomes in 1,369 cats, after controlling for feline demographic factors. PLOS ONE; Public Library of Science. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0284132

2. Linde, A., Lahiff, M., Krantz, A., Sharp, N., Ng, T. T., & Melgarejo, T. (2023, February 21). Domestic dogs maintain positive clinical, nutritional, and hematological health outcomes when fed a commercial plant-based diet for a year. bioRxiv (Cold Spring Harbor Laboratory); Cold Spring Harbor Laboratory. https://doi.org/10.1101/2023.02.18.525405

Son Blog Yazıları

  • Ben Veganım: Evcil Dostum da Vegan Beslenebilir Mi?
    2 Şubat, 2024
    Köksal Fındık

    Ben Veganım: Evcil Dostum da Vegan Beslenebilir Mi?

    "Vegan değerlerimi yaşamak istiyorum, ancak aynı zamanda patili dostuma karşı bir sorumluluğum var ve ona mümkün olan en iyi beslenmeyi sağlamak istiyorum." Bu, vegan yaşam tarzını benimsemiş pek çok kişinin karşılaştığı bir ikilem. Evcil hayvanlarımızı ailemi...

  • Köpekler için Bitkisel Beslenmenin 6 Avantajı
    18 Ocak, 2024
    Köksal Fındık

    Köpekler için Bitkisel Beslenmenin 6 Avantajı

    Evcil hayvan sahipleri olarak, köpeklerimizin en iyi bakımı almasını isteriz. Son zamanlarda dikkat çeken bir seçenek olan bitkisel köpek maması, dostlarımızın sağlığı için neden bu kadar iyi bir tercih olabilir? İşte vegan/vejetaryen köpek mamasının altı avan...

  • Veganuary Nedir?
    8 Ocak, 2024
    Köksal Fındık

    Veganuary Nedir?

    Veganuary, insanları Ocak ayında vegan bir diyeti denemeye ve desteklemeye teşvik eden uluslararası bir kampanyadır. 2014 yılında başlatılan bu hareket, dünya genelinde milyonlarca insanı etkilemiş ve birçok kişinin hayat tarzında kalıcı değişiklikler yapmasın...